Profesyonel Ekİple Çalışın
SIK SORULAN SORULAR
ISI YALITIMI VE MANTOLAMA HAKKINDA
BİLMENİZ GEREKENLER
Isı yalıtım malzemeleri, ısı kayıp ve kaçaklarının azaltılmasında kullanılan, hafif ve ısı geçişine karşı yüksek direnç gösteren özel malzemelerdir.
Kullanım amacı ve şekline göre değişmekle birlikte yapılarınızı korumak için dışarıdan ısı yalıtım uygulamaları tercih edilmelidir. Ayrıca cephenin tümü yalıtım malzemeleri ile korunduğundan ısı köprüleri meydana gelmez. Buna karşılık, kısa sürede ısıtma ve soğutmanın zaruri olduğu ya dışarıdan uygulama yapılamayacak durumlardaki yerlerde ise içten yalıtım tercih edilmelidir.
Yalıtım uygulamaları mutlaka binanın tümüne kesintisiz olarak uygulanmalıdır. Sadece tek cephede yapılan yalıtım uygulmaları neticesinde ısı köprüleri oluşacak ve yalıtımın yapılmadığı diğer cephelerde ısı kayıpları devam edecektir. Bu nedenle tüm yapı bileşenlerinde (çatı, duvar, döşeme, çıkma, cam ve doğrama) yalıtım yapılmalıdır.
Yalıtım malzemeleri binanın ısı kayıplarını önlemek ve ısıtma – soğutma sistemlerine destek olmak için uygulanır. Tek başına binanın ısıtılmasına veya soğutulmasına katkı vermez.
Duvar, döşeme ve çatılarda; cam yünü, taş yünü, ekspande, polistiren köpüğü(EPS),ekstrüde polistiren köpüğü (XPS),poliüretan köpüğü ve ahşap yünü,
Pencerelerde; Low-E kaplamalı cam içeren ısı yalıtım performansı yüksek yalıtım camları veya solar Low-E kaplamalı cam içeren ısı ve güneş kontrol performansı yüksek yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar,
Hava kanalları, borular, vanalar gibi tesisat elamanlarında; cam yünü, taş yünü, polietilen köpüğü , elastomerik kauçuk köpüğü, poliolefin köpüğü poliüretan köpüğü gibi ısı yalıtım malzemeleri kullanılır.
Tesisatta ısı yalıtımı; enerji tasarrufu sağlanması , yoğuşma, korozyonun (paslanma) önlenmesine bağlı olarak tesisat ömrünün uzaması açısından gereklidir.
Dış cepheye yapılan ısı yalıtımı uygulamaları binaya ortalama 10-15 kg gibi çok düşük sayılabilecek bir yük getirir. bina inşasında hesaba katılan ölü yükler açısından Bu düşük ağırlıklar son derece güvenlidir. Öyle ki ısı yalıtımının binaya getireceği ek yük deprem hesaplarında dikkate alınmayacak kadar azdır. Dübelleme esnasında kolon ve kirişlere açılan delikler deprem güvenliği açısından bir zaafa neden olmamaktadır.
Yalıtım yaptırmadan önce size önerilen ısı yalıtım malzemelerinin yalıtım değerleri; size önerilen uygulama kalınlığında elde edeceğiniz tasarrufun miktarını belirler. Malzemenin yalıtım değerini sorunuz. Malzemelerin yalıtım değerleri ürünün ambalajında yer alan etikette yer alır. Bu etikette yer alan ve R sembolü ile gösterilen ısıl direnç değerini kontrol edin. Isıl direnci (R değeri) yüksek olan malzemeler daha fazla tasarruf sağlarlar. Malzeme seçerken mutlaka ısıl direnç değerini sorun ve R değeri daha büyük olan çözümleri tercih edin.
Dış cephe ısı Yalıtım sistemleri, ısı yalıtım levhası, dübel, sıva filesi, ısı yalıtım sistem sıvası ve yapıştırıcısı ile son kay kaplamadan oluşur. Dolayısıyla sistemi oluşturan bileşenlerin birbiri ile uyumu sağlıklı uygulama için çok önemlidir. Sistem üreticisi firmaların ürün garantisini elde etmek için paket olarak piyasaya sunulan dış cephe ısı yalıtım sistemleri kullanılmalıdır.